Groeten uit Berg en Dal
ons binnenste buitenland
Duivelsberg

Bent u op zoek naar rust en ruimte, naar prachtige bossen en indrukwekkende vergezichten, dan bent in Berg en Dal aan het goede adres, het is er allemaal in overvloed. Kom eens langs als u durft!


Albums / Duivelsberg / Heuvel 75.9: de Duivelsberg

Vanaf het jaar 1000 na Christus was de houten palenburcht Mergelp in het bezit van graven uit het naburige Zyfflich, Kranenburg en Kleve. Vanaf de 19e eeuw viel het onder de Duitse gemeente Wyler, net over de grens.

in 1949 werden er meerdere plaatsen in het grensgebied geannexeerd en viel de Duivelsberg toe aan Nederland.      Aldus kreeg ons land er een uniek natuurreservaat bij. Tot enige tientallen jaren geleden was de hoogte overwoekerd, maar op gegeven moment heeft men de heuveltop, waarop de versterking stond, weer in oude luister hersteld en voor bezoekers toegankelijk gemaakt. Vanaf deze plek geniet men een fraai uitzicht over de omgeving. Vanaf de iets verderop gelegen voorburcht, is het panorama echter nog veel imposanter!

Zoals hiervoor reeds gememoreerd was de heuveltop op deze foto in september 1944 vijf dagen lang het toneel van hevige gevechten tussen Amerikaanse en Duitse militairen. Het ratelen van de mitrailleurs, het knetterende geweervuur, het geknal van de mortieren en de handgranaten, het gesmoorde gekerm van de gewonden, het onheilspellende gekraak van de takken bij nacht, het geschreeuw van commando's, de plotselinge explosies, de alom overheersende angst, de strijd om de heuveltop leidde tot welhaast apocalyptisch beelden. De Duivelsberg deed zijn naam vijf dagen lang eer aan, het werd de berg van de duivel, de hel op aarde, de plek die rouw en verdriet teweegbracht in tientallen Amerikaanse en Duitse families. Sta er even bij stil, als u aan de voet van Heuvel 75.9 staat. En koester uw vrijheid.   

Categorie├źn