Groeten uit Berg en Dal
ons binnenste buitenland
een stukje nostalgie

Berg en Dal was in vroeger dagen een vakantieoord van allure. Het toerisme zorgde ervoor dat het dorp een grote bloei doormaakte. Bijgaande oude ansichten geven een magnifiek beeld van lang vervlogen tijden.


Hoewel hotel Groot Berg en Dal een eigen omnibusdienst (soort paardentram) had om zijn gasten van het station in Nijmegen te halen, drong de directie er toch op aan dat het dorp ook een aansluiting kreeg op de stoomtram uit Nijmegen, zoals Beek-Ubbergen dit al in 1889 was gelukt. In 1891 was het dan zo ver, vanaf het station Nijmegen werd de langverwachte lijndienst op Berg en Dal opgesteld en de schilderachtige rit naar het eindpunt nabij hotel Hamer werd al snel zo populair, dat het toerisme in Berg en Dal daardoor tot grote bloei kwam.

Omdat de exploitatie van de tram duur was, de stoomlocomotieven vreselijk rookten en (letterlijk) veel stof deden opwaaien, werd de stoomtram in 1913 vervangen door de goedkopere electrische tram. Zoals bekend mocht dit bergspoor zich eveneens al spoedig in een grote populariteit van het publiek verheugen.

Categorie├źn